Geen bezorgkosten vanaf €75,-!
Uitsluitend topproducten
Veilig online betalen
  • OLIE & AZIJN
  • Ongefilterde olijfolie Scirinda Sicilië 0,25l
Terug

Ongefilterde olijfolie Scirinda Sicilië 0,25l

14,50

Ongefilterde olijfolie Scirinda Sicilië 0,25l

14,50

De kwalitatief hoogstaande olijfolie die gemaakt wordt bij de Siciliaanse Fattoria Scirinda doet meteen denken aan gras en hooi. De olie heeft een bijzonder lage zuurgraad en wordt gemaakt van drie olijvenrassen die daar, op de zuidwestelijke hellingen van het eiland goed gedijen op ideale grond. In Scirinda-olijfolie proef je Sicilië en het vakmanschap van de mensen die dit product met zorg en vakmanschap omringen.

We zijn in de buurt van het plaatsje Ribera in het zuidwestelijke deel van Sicilië. De oude olijfbomen neigen licht in de richting waar een straffe wind naartoe waait. Het zijn bomen van de familie Pasciuta die hier al in 1890 pionierde. Olijfolie, daarin waren ze en zijn ze gespecialiseerd met een gepatenteerde wijze voor het purificeren van net geperste olie. Francesco Paolo Pasciuta had er een soort overloopsysteem voor bedacht dat in zeven stappen de olie ontdeed van onzuiverheden. Nu ruim 120 jaar later is weinig bij het oude gebleven, behalve het ontwerp van hun nostalgische blikken en etiketten en hun zorg voor een zo optimaal mogelijke kwaliteit.

Het plukken van olijven is misschien wel het meest cruciale onderdeel van olijfolieproductie. Je moet goed kijken naar die olijven voor je er iets mee doet. En het weer is belangrijk. Uit zichzelf gevallen olijven rapen ze nooit op. Daar, op de grond begint namelijk de oxidatie; de vijand van goede olie.
Waar ze in Calabrië stokken gebruiken om olijven uit de bomen te slaan (de mensen van Scirinda schudden bij die gedachte langzaam het hoofd), worden hier op Sicilië netten onder de bomen gelegd, klimmen plukkers (steeds weer dezelfde mensen) met een kleine ladder de boom in, observeren daar en harken, nee kammen handmatig alleen de rijpe olijven van de takken.

Scirinda-olie wordt van drie soorten olijven gemaakt. In het verleden hebben ze geprobeerd van elke soort een aparte olie te maken, maar dat bleek geen succes. De biancolila-olijf is klein, maar heeft een hoge opbrengst. De olie heeft een prettig floraal karakter, maar ... alleen in de eerste drie maanden. Daarna lijkt het vervlogen, maar het kruidige karakter blijft. De cerasuola-olijf heeft een krachtige smaak met een bittertje. Het nadeel is het lage rendement en het sap van de druiven is tamelijk troebel. De nocelara del belice (en niet de ‘letana’) is een grote vlezige olijf die wel voor depot zorgt in de olie.
De combinatie van deze drie olijfrassen – die tegelijk geoogst worden – zorgt voor een optimaal en stabiel resultaat. De koud geperste olie bestaat nu voor 40 procent uit biancolila, 40 procent uit nocelara en voor 20 procent uit cerasuola-olijven. Aardig weetje is dat je van 100 kilo olijven ongeveer 16-22 liter olie kunt maken. De roestvrijstalen opslagtanks liggen onder de grond, maar zo dat de olie nooit kouder wordt dan gemiddeld 22° C. Na vier maanden wordt het depot op mechanische wijze uit de olie verwijderd. Filteren gaat immers ten koste van smaak en geur en daarom gebruiken ze nog steeds Pasciuta’s zeventraps purificatiesysteem waarmee het vroeger allemaal begon.
Het resultaat? Een fris aromatische olie die voornamelijk aan gras en hooi doet denken met een bijzonder lage zuurgraad die varieert tussen 0,1 en 0,4 procent.

Vragen? Neem contact met ons op
Design: De Staat van Creatie - Techniek: ecBase - Illustraties: Holly Ink © Vanilla - Venture 2024 - Sitemap