Hoewel bijna iedereen de zeer herkenbare specerij kaneel in huis heeft, moet het van ver komen. Kaneel is in feite de opgedroogde binnenbast van de kaneelboom die onder meer op Sri Lanka groeit. Door blootstelling aan de zon krult de bast tot een kokertje. De alba (blank)-kwaliteit is de hoogste. Normaal gesproken wordt deze alleen naar Japan geëxporteerd.
Kaneel is de onderste laag van de schors van de takken van de kaneelboom (Cinnamomum zeylanicum of C. verum). Deze boom (in de praktijk blijft die geknot tot struik) behoort tot dezelfde familie als de laurier en de avocado. Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld. De kaneelboom komt oorspronkelijk uit Sri-Lanka, maar wordt nu ook verbouwd in Zuid-India, Indochina, Indonesië, China, Afrika en het Caraïbische gebied. Het is een groenblijvende boom die zo’n tien tot vijftien meter hoog kan worden met witte of gele bloemen, die veranderen in blauw tot paarse bessen. De inwendige schors van jonge twijgen wordt om de twee jaar in het regenseizoen geoogst en levert de bekende kaneelstokjes. Kaneel(poeder) wordt vaak vervalst met de goedkopere en minder verfijnde ‘kassia’. In de meeste specerijenpotjes zit bastaardkaneel, kassia dus dat donkerder van kleur is. Bedenk dat kaneelpijpjes hun smaak afstaan zonder kleur af te geven. Dat is ook de methode om kaneelsmaak in een saus of dessert te krijgen; nooit met poeder werken. En kaneelsuiker verkrijg je net zo makkelijk als vanillesuiker; gewoon een pijpje twee weken in de suiker zetten en af en toe omschudden.
R.A.S.N. Spice (PVT) Ltd.
Heb uw artikel in delicious gelezen ! Denk dat het fantastische producten zijn ! Ga ik zeker uitproberen!
EN WAT VINDT U? Geef uw mening over dit product!