Crème brûlée op 1001 manieren


Olé crème brûlée!


Iedereen kent het bekende dessert crème brûlée. Het basisrecept bestaat slechts uit 4 ingrediënten: room, eierdooiers, suiker en vanille. Met dit dessert is op allerlei manieren te variëren. Er kan een extra ingrediënt toegevoegd worden of de vanille kan vervangen worden door iets heel anders. Wij hebben onze favorieten voor u verzameld.

Crème brûlée met..

... Tonkabonen.

Over dit zeer aromatische zaad van een grote tropische boom gaan vele verhalen. De boon zou dromen uit laten komen als je een wens doet met drie tonkabonen in je hand. Die bonen moet je dan ’s nachts onder je kussen leggen. Wij vinden het vooral heel lekker in plaats van vanille. De smaakmaker is cumarine dat het aroma van hooi en vers gemaaid gras heeft met een sterk zoet accent. Vervang de vanille door twee tonkabonen in en vijzel of hak deze in grove stukken. Verwarm de room met de tonkabonen en laat het een nacht trekken terwijl het afkoelt. Verwarm de room en zeef alvorens het mengen met ei en suiker de tonkabonen eruit. 

... Kardemom.

Kardemom is gedroogd zaad van de Elettaria cardamomum, een plant uit de gemberfamilie. De geur is zeer fris, aromatisch en sinaasappelachtig. Onze kardemom komt van Sri Lanka en is van 'Lanka Light Green’-kwaliteit. Deze heeft het mooiste aroma van alle kardemomsoorten! Gebruik vier of vijf kardemompeulen in het basisrecept in plaats van vanille. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en vijzel deze fijn. Verwarm de room met de kardemom en laat het een nacht trekken terwijl het afkoelt. Verwarm de room en zeef de kardemom eruit alvorens het mengen met ei en suiker.

... Kaneel en appel.

Kaneel is een specerij die tijdens de wintermaanden op voorraad moet zijn en die royaal ingezet mag worden. Want naast dat het in een crème brûlée heerlijk smaakt, is kaneel onmisbaar bij stoofpeertjes en stoofschotels. Gebruik in het basisrecept twee kaneelstokjes van 5 centimeter en vijzel of blender ze fijn. Verwarm de room met de kaneel en laat het een nacht trekken terwijl het afkoelt. Verwarm de room en zeef de kaneel eruit alvorens het mengen met ei en suiker. Snijd een kwart van een grote appel in kleine blokjes en zet deze kort aan in een koekenpan met wat boter tot ze lichtbruin zijn. Verdeel de appel over de schaaltjes en schenk vervolgens de nog vloeibare crème brûlée er overheen. 

... Steranijs.

Steranijs is één van de oudste en meest krachtige specerijen ter wereld. Het heeft een intensieve smaak die zoet, anijsachtig en aromatisch is. De geur is warm en dropachtig. Gebruik twee steranijs in plaats van vanille en vijzel of hak deze fijn. Verwarm de room met de steranijs en laat het een nacht trekken terwijl het afkoelt. Verwarm de room en zeef de steranijs eruit alvorens dit te mengen met ei en suiker. Gebruik eventueel een hele steranijs als decoratie op de crème brûlée.

... en tot slot: dit bijzondere dessert is ook nog lekker in combinatie met bijvoorbeeld zoethout, speculaaskruiden (2 tl. voor 4 personen) of probeer eens lavendel in de room mee te laten trekken (4 el. voor 4 personen); de bloemetjes er later weer uit zeven. 

UIT HET BLOG