Voor 4 personen
Snijd driekwart van de artisjokbloem af. Schil daarna met een klein scherp mes als een appel, tot je bij de bodem en het hooi komt; snijd langs het vruchtvlees en schil ook de onderkant van de bodem zodat er geen groen overblijft. Schep het ‘hooi’ met een lepel eruit, bewaar de artisjokharten in water met citroen. Snijd ui en knoflook fijn en de tomaat grof. Verhit een scheut olijfolie, voeg ui, knoflook, tomaat, rode peper, gember, kaneelstokje, komijn, koriander, turmeric, peper, zout toe en bak 5 min. op laag vuur. Snijd de aardappels in stukken. Voeg ¾ l warm water toe, breng aan de kook, voeg aardappel toe en na 5 min. de artisjokken. Snijd de courgettes in stukken en voeg na 10 min. toe. Stoom de berkouks in het bovenste gedeelte van een couscoussiere of stoompan, breng ruim water aan de kook in het onderste deel. Besprenkel de berkouks met 1 dl warm water, zout, 1 el (olijf)olie wrijf met je handen de korreltjes los. Doe de berkouks in het bovenste gedeelte en stoom ca. 10 min. Schep in een schaal en besprenkel met ½ dl water. Stoom weer 10 min. Roer los en meng met wat olijfolie. Je kunt de berkouks ook 10-15 min. meekoken in de bouillon in plaat van stomen. Verdeel de groente met de bouillon over de berkouks.