Kruiden en specerijen van L'Herbier du Diois


Bekijk alle specerijen

Vanilla Venture heeft exclusief voor u de mooiste kruiden en specerijen geselecteerd.

verveine gedroogd
specerijen assortiment

L'Herbier du Diois

Het is al weer een paar jaar geleden toen wij in contact kwamen met Ton Vink, oprichter van L'Herbier du Diois, een Franse onderneming die handelt in biologische kruiden en specerijen. Hij was op bezoek bij ons in Amsterdam, waar hij vertelde over zijn bedrijf en een aantal van zijn producten liet zien. Prachtige Tisanes (kruiden thee's), kruidnagels, kaneel, gedroogde (citroen) tijm en verveine. Wat betreft de kruidnagel en kaneel hebben we onze directe contacten met het verre oosten maar we konden niet om de kwaliteit van de kruiden heen.

Afgelopen jaar troffen we Ton weer op de BioFach in Nuremberg, Duitsland. Hier zagen we voort het eerst zijn gehele assortiment met het resultaat dat we steeds meer van zijn producten naar Nederland halen. Afgelopen zomer waren we in de buurt en gingen we langs bij dit bijzondere bedrijf. L’Herbier du Diois is ontstaan uit een boerderij die de families Wartena en Vink in 1979 hebben opgericht in Vachères en Quint in the Drôme. Beide families haddenhun banen in Nederland opgegeven om een nieuw leven, dichter bij de natuur te beginnen.

Aromatische kruiden

Ze begonnen met het verbouwen van aromatische kruiden die zij verkregen door het stekken van wilde planten uit de omgeving. Daarnaast werden er ook geiten gehouden om niet alleen van kruiden afhankelijk te hoeven zijn. Vanaf het begin werd er uitsluitend biologisch geproduceerd, hiermee waren zij de eerste in de Drôme. In de loop der jaren werd de vraag naar hun producten zo groot dat ze gedwongen werden om kruiden in te kopen bij andere biologische boeren. Langzaam kwam de nadruk meer te liggen op het verhandelen van de kruiden dan op het produceren ervan. L'Herbier du Diois hecht grote waarde aan de manier waarop de producten vervaardigt worden.

Volledig biologisch

Naast dat de producten volledig biologisch moeten zijn gaat er ook veel aandacht uit naar de duurzaamheid van het productie proces. Hierom is een goeie verstandhouding met de producenten voor nodig. HdD adviseert en helpt boeren bij de keuze voor gewassen en hoe deze verbouwd moeten worden. Daarnaast bieden ze de boeren zekerheid door afname garantie voor meerdere jaren te geven. Met producenten buiten Europa werkt HdD voornamelijk met Fair Trade contracten. Ook hier worden boeren ondersteund met kennis en langdurige samenwerking. De oude boerderij fungeert momenteel als kenniscentrum. Hier wordt geëxperimenteerd met nieuwe en betere productie methoden en willen ze een voorbeeld zijn voor zowel lokale als nationale producenten in aromatische kruiden.

Het eigenlijke bedrijf ligt een flink eind verderop, in de vallei in het plaatste Chatillon-en-Diois. Het pas gebouwde complex is volledig duurzaam ontworpen. Het is volledig van hout en geïsoleerd met balen stro. De opslagruimtes en kantoren worden koel gehouden door een klimaatsysteem waarmee lucht wordt gekoeld door het diep door de aarde te pompen. Het aantal zonnepanelen op het dak produceren vele malen meer energie dan er in het complex wordt verbruikt. Imposante eenvoud. In een rondleiding zien we hoe de organisatie werkt. De producten komen aan een kant van het complex waarna ze opgeslagen worden. In deze opslagruimte zit een klein laboratorium waar alle producten aan verschillende testen worden onderworpen. Als het product goedgekeurd is gaat het naar de verwerkingsruimtes. Hier wordt het product, naar de wensen van de afnemer, geselecteerd, behandeld en verpakt.

Tenslotte wordt het eindproduct opgeslagen in een tweede magazijn met een temperatuur van 16 graden om de kwaliteit van het product te bewaren. De producten van L’Herbier du Diois zijn niet enkel voor de voedingsbranche bestemt. Veel van HdD's klanten zijn cosmetica en farmaceutische bedrijven. Voor allen geldt dat kwaliteit voorop staat maar ook dat ieder weer zijn specifieke wensen heeft. L'Herbier du Diois begrijpt dit. Op alle fronten vindt continue ontwikkeling plaats om de kwaliteit van de producten te verbeteren, te voldoen aan de (moderne) eisen die de industrie eist maar ook om het gehele proces duurzamer te maken en het zo te organiseren dat iedereen er beter van wordt. L’Herbier du Diois heeft een bijzondere filosofie en is een prachtig bedrijf en dit is terug te zien in hun producten.

kruiden en specerijen herbier specerijen

UIT HET BLOG