Ambachtelijke notenolie van Huilerie Vigean Huilerie


Bekijk alle  producten van Vigean

Vanilla Venture heeft exclusief voor u de mooiste notenoliën geselecteerd.

ortiz
ortiz assortiment

Huilerie Vigean


Huilerie Vigean is een van de weinige ambachtelijke notenolie makers die overgebleven zijn in Frankrijk nadat in de jaren ‘60 veel olieindustrieel geproduceerd werd. Het bedrijf ligt in het dorpje uit Clion - sur - Indre (Centre) in Frankrijk en bestaat sinds 1930 en is begonnen met het persen van de walnoten uit de buurt. Tijd voor een bezoek dachten we om eens te zien hoe de notenolie gemaakt wordt.

Departement Centre is op zich niet de meest spannende omgeving van Frankrijk. Grootste stad is Chateauroux, een beetje een slaapstadje en verder is er veel landbouw en veeteelt, en noten dus.

Eric is de derde generatie Vigean en is de enige officiële ‘maitre huilier’ in Frankrijk en zit nog steeds op dezelfde locatie als waar zijn opa begon. Hij maakt nog steeds gebruik van de inmiddels antieke stenen wals, wat erg mooi om te zien . We beginnen de rondleiding aan het einde van het proces: we staan in een hal waar ze visvoer maken met de left overs van de notenpersing. Vissen is een grote hobby van 1 van de vaste medewerkers die dan ook op allerlei foto’s staan met gigantisch grote vissen in zijn armen. Voor elke vissoort maken ze weer een andere samenstelling. En ze verkopen behoorlijk wat. Vervolge ns zien we de koelcellen waar de noten zijn opgeslagen. Noten moeten op een temperatuur van 16 graden worden bewaard. Er zijn afzonderlijke koelcellen voor biologische en niet biologische noten, deze mogen nl. niet door elkaar staan. De meeste noten worden gekocht in Frankrijk, maar indien nodig wordt ook uitgeweken naar het buitenland. Zo komen veel walnoten ook uit Moldavië.

Vervolgens zien we het hart van het bedrijf: de productieruimte. Op het moment dat we er zijn wordt er walnotenolie gemaakt en dat ruikt je! De antieke stenen wals maalt de walnoten tot een soort puree, daarna worden deze in grote kookketels verhit waarna het mengsel met emmertjes in de antieke pers gegooid wordt met als resultaat een ongefilterde walnotenolie.
Na het filteren komt de olie in supergrote inox vaten waar het wacht om gebotteld te worden. Vervolgens lopen we nog een rondje door het laboratorium, in een verdieping die op het oude pand geplaatst is en sluiten af in de winkel, want ja er wordt aan huis verkocht. Belangrijkste producten zijn walnotenolie, hazelnootolie en amandelolie, maar ze persen ook lijnzaad, sesamzaad en nog veel meer.

Vigean maakt van alle noten een koude en warme persing. Een 2 de persing olie, zoals bij bijvoorbeeld olijfolie, bestaat dus niet, in beide gevallen verdwijnen de left overs in visvoer.

Bij de koude persing worden de noten tot maximaal 24,7C verhit ( dit in tegenstelling tot andere producenten die de olie wel tot 30 graten verhitten om zo meer olie uit de noten te krijgen ). Bij deze vierge olie, blijven alle gezonde stoffen zoals de omega vetzuren behouden maar deze olie is wel lichter van smaak. Deze gaat veelal naar (natuur) winkels.

In Frankrijk gebruiken bijna alle chefs de warme persing omdat deze meer smaak heeft. Bij de warme persing worden de noten verhit in een grote pan tot maximaal 90 graden (als je het warmer doet dan is er kans op aflotoxine) en ver volgens geperst. Vigean noemt dit de ‘gourmet’ olie en dat is ook de olie die Vanilla Venture importeert. Al met al een ambachtelijk eerlijk product met een goede prijs.

UIT HET BLOG