5x inspiratie voor koken met truffelderivaten


Wat hebben we een prachtige nazomer! Volop tijd om te wennen aan het idee dat de meteorologische herfst eigenlijk al begin deze maand startte. Nu dus een suggestie voor als het weer straks omslaat in een ouderwets gezellige, heerlijk ruikende herfst. Mooie momenten genoeg dan om te experimenteren met onze truffelproducten die ook weleens een beetje zakelijk ‘truffelderivaten’ genoemd worden.

De truffelsauzen (salsa’s) en -crèmes hebben een hoog percentage truffel in combinatie met paddenstoel (meestal eekhoorntjesbrood). Deze delicatessen worden volgens traditionele methoden en recepturen gemaakt en de producenten laten zien dat conserveringsmiddelen en kleurstoffen helemaal niet nodig zijn. Ideaal voor bijvoorbeeld een krachtig smeersel op knapperige bruschetti, naast vlees, vis, groente en om een eenvoudig bordje pasta te ‘pimpen’ tot goddelijk gerecht waarvoor je wakker gemaakt mag worden. Bekijk hier onze vijf ideeën voor recepten met truffel:

Pompoensoep met jus van wintertruffel
Herfst? Wij zeggen: pompoen! De favoriet blijft toch wel soep van deze komkommerachtige vrucht die een wereldse allure krijgt met wintertruffeljus. Het is zo klaar en het tovert jouw soep om tot een zeer indrukwekkend herfstgerecht.

Pappardelle met salsa tartufata en bospeen
Wel een tikje klassiek misschien, maar ... o zo lekker! Hoewel in vele keukens de truffelolie royaal vloeit (eigenlijk een product waarin de truffelsmaak nagebootst wordt) zijn wij van mening dat de plezierigere salsa tartufata een betere keuze is om producten te combineren met de smaak van truffel. Dit is onze ultieme pasta met truffel.

Carpaccio met truffelmayonaise
Ook carpaccio is klassiek en wij hoeven natuurlijk niet meer te vertellen dat dit gerecht een eerbetoon is aan de Italiaanse schilder Vittore Carpaccio die bekend stond om zijn diepe kleur rood die hij in zijn schilderijen verwerkte. Zelf maken is heel eenvoudig met een zelfgemaakte truffelmayonaise. Deze is ook te combineren met bijvoorbeeld een sandwich of broodje met rauwe tartaar, Hollandse garnalen of rivierkreeftjes, salades met ei of bijvoorbeeld een hamburger van de BBQ. En maak dus meteen wat meer want ... té veel hebben? Dat is bijna onmogelijk.
carpaccio truffel

Coca met truffel en verse paddenstoel
Wie al eens op Mallorca was, heeft het vast weleens gezien of gegeten: ‘coca’, een soort pizza of plaatkoek die belegd wordt met lokale producten als tomaat en sobrasada (een soort hartige smeerworst van varkensvlees). Coca is er in ontelbaar veel variaties. Zie hier onze versie met paddenstoelen en truffelcarpaccio.

Fregola sarda met witte truffel & porcini-crème
Fregola sarda vormen als het ware de ‘pareltjes’ uit de Sardijnse keuken. Deze heerlijke couscous-achtige pasta is in de oven geroosterd en dat geeft het een rijke, aardse en geroosterde smaak. Het klassieke recept bevat mosselen en tomatensaus. In onze versie is witte truffel en porcini-crème de absolute smaakmaker. Waan je met dit gerecht in Italië ...

UIT HET BLOG