Gala's gouden rijst met sinaasappel & stoofvlees
Ingrediënten Zelf toevoegen
  • Boter 75 gram
  • Gedroogde sinaasappelschil 75 gram
  • Grote, gele rozijnen 200 gram
  • Winterwortel 1
  • Basmatirijst (gewassen & geweekt) 500 gram
  • Arachideolie
  • Uien 2
  • Lamsstoofvlees (schouder zonder bot) 1 kg
Bereiding

Voor 4-6 personen
Snijd het vlees in stukjes en de uien fijn. Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg uien de advieh en wat zout toe en bak ca. 10 minuten op laag vuur mee. Voeg zo veel heet water toe dat het vlees net onder staat. Stoof met deksel op de pan op laag vuur ca. 1,5 tot 2,5 uur zachtjes gaar.

Bron: 'Arabia bij je thuis' van Nadia Zerouali & Merijn Tol (2012)

Laat de gewassen en geweekte rijst goed uitlekken. Schil en rasp de wortel. was de rozijnen en de sinaasappelschillen. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de wortel, rozijnen en sinaasappelschillen totdat de rozijnen en schillen mooi opgezwollen zijn.

Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Kook de rijst in ca. 7 minuten beetgaar en giet deze goed af in een grote zeef. Meng de rijst met de gebakken wortel, sinaasappel en rozijnen (en de gesmolten boter), en doe hem dan in een paar scheppen terug in de pan (niet in een keer in de pan kieperen, dan wordt de rijst niet luchtig). Prik met de steel van een houten lepen in de rijst een paar stoomgaatjes tot de bodem. Wikkel een schone theedoek om het deksel van je rijstpan en laat de rijst, met de deksel op de pan, op zeer laag vuur in ca. 30 minuten verder gaar worden. Op deze lage temperatuur kun je de rijst laten staan, totdat je het gaat serveren. Serveer Gala's rijst met het stoofvlees.

RECEPTEN

  • Aardappelsla met pompoenolie
  • Al danaf
  • Amlou
  • Artisjokkensoep met morilles
  • Auberginesalade
  • Balsamicosaus
  • Balsamicosaus
  • Basis risotto
  • Belboulacouscous
  • Boerse aardappels
  • Bruchetta di Liguria
  • Cappuccino van gele wortel en gelaagde rode biet
  • Carpaccio met truffelmayonaise
  • Citroenlimonade met rozenwater
  • Coca met truffel en verse paddenstoel
  • Couscous met Arabische kip
  • Couscous Berkouks
  • Crème brûlée
  • Doperwtenmousse met ‘Caviaroli’
  • Dulce de leche-labne met kardemom
  • Freekeh salade
  • Fregola Sarda met Vongole
  • Fregola sarda met witte truffel & porcini-crème
  • Gala's gouden rijst met sinaasappel & stoofvlees
  • Garnalen gemarineerd in vadouvan-olie
  • Gekonfijte citroenkip
  • Groene salade met asperge en olijfolie met citroen
  • IJs met kokos en saffraan
  • Jeruzalemstijl Hummus
  • Kip met pompoen-citroensaus
  • Koude orzo-pasta salade
  • Koude salade van fregola sarda met gerookte zalm
  • Krokante gamba’s met basilicum en saté-mayonaise
  • Libanese hummus
  • Libanese Man'ouche met za'atar
  • Maqlouba met aubergine & kruidige dilleyoghurt
  • Moghrabieh met kikkererwten en uien
  • Nigella’s beroemde kippetje met za’atar
  • Olijfoliecake
  • Oranjebloesemwater-amandelkoekjes en witte koffie
  • Ovenschotel van aardappel met eekhoorntjesbrood
  • Pompoensoep met jus van wintertruffel
  • Rib-eye van de BBQ met chimichurri-saus
  • Risotto met fricassee van bonen
  • Risotto met rode bietjes en Gorgonzola
  • Siciliaanse sinaasappel salade met ansjovis
  • Stoofvlees van hert met kaneel
  • Tapa: gegrild brood met ingemaakte pepers en witte tonijn
  • Vadouvansaus bij lamsvlees
  • Zeebaars in zoutkorst
  • KLANTENSERVICE

    Kunt u een product niet vinden of heeft u vragen over onze producten? Bel ons dan gerust

    020-6769146

    KOOP UW WIJN BIJ:

     

     
    Gebruik kortingscode ‘vvthuis5’ en ontvang 5% korting bij Wijnkoperij De Gouden Ton.