Geen bezorgkosten vanaf €75,-!
Uitsluitend topproducten
Veilig online betalen
  • Dranken
  • Sinaasappelwijn 2007
Terug

Sinaasappelwijn 2007

4,25

Sinaasappelwijn 2007

4,25

Wijn maken ... waarom zou dat alleen met druiven lukken? In de Spaanse kustplaats Altea ging bodega Sendra Gonzalez aan de slag, eerst met sinaasappel, later met granaatappel, citroen, mispel en mandarijn. Het resulteerde in een verbluffend mooie collectie van serieuze, verfijnde en vrij subtiele vruchtenwijnen die op allerlei gastronomische terreinen inzetbaar zijn. Denk niet alleen aan desserts, maar ook aan hartige voorgerechten die een droge of lichtzoete toon kunnen gebruiken (denk aan paté of een terrine van foie gras), maar ook in combinatie met kazen. Voor zover wij (en zijzelf) na konden gaan, is deze bodega de enige ter wereld die wijn maakt van andere vruchten dan druiven.

Er gebeurt iets bijzonders in de buurt van de wat saaie Spaanse badplaats Altea aan de Costa Blanca. Het hoger gelegen Altea la Vieja is wat pittoresker, maar rond deze plaatsen, niet ver van Alicante, zijn behoorlijk wat boomgaarden met sinaasappelbomen geplant. Enige decennia geleden ontstond een op zich niet zo gek idee: als je van de vruchten van de druivenplant wijn kunt maken, waarom dan niet van andere vruchten? Sinaasappel bijvoorbeeld. Het duurde even, maar na jaren van onderzoek en talloze tests bleek men in staat om de vergisting van natuurlijk sinaasappelsap te controleren. Daarna was het minder ingewikkeld (maar toch wel tijdrovend) om ook met andere citrusvruchten aan de slag te gaan. Inmiddels wordt vruchtenwijn gemaakt van sinaasappel, granaatappel, citroen, mispel en mandarijn. Onderzocht wordt of het procedé ook toegepast kan worden op aardbeien en bijvoorbeeld meloen.

Om wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen is het noodzakelijk om de beste vruchten te gebruiken. Als een bepaalde zuurgraad bereikt is, begint de oogst. Na de oogst worden de vruchten naar de wijnmakerij gebracht. Hier ondervinden ze een tweede onderzoek en vervolgens worden ze geperst. Het sap van de vrucht wordt opgeslagen in roestvrijstalen tanks waar de gisting begint. De aroma’s blijven daarbij volledig behouden.
Aanvankelijk begint de fermentatie in kleine tanks. De eerste gisting duurt ongeveer tussen de negen en vijftien maanden (afhankelijk van de vrucht) tot het alcoholpercentage twaalf procent bedraagt. Hierna wordt de wijn overgebracht naar grotere roestvrijstalen tanks voor de veroudering. Deze fase duurt minimaal drie jaar. Daarna rijpt de wijn verder in Amerikaanse eikenhouten vaten. Afhankelijk van de vruchtensoort schommelt deze periode tussen de twaalf en zestien maanden.
Deze vruchtenwijnen zijn zeer stabiel, oxideren niet en kunnen dus meerdere jaren op fles blijven.
De sinaasappelwijn kan ongeveer twintig jaar bewaard blijven. Granaatappel meer dan 25 jaar vanwege het hoge niveau antioxidanten. Citroenwijn ongeveer twintig jaar, mispelwijn ongeveer vijftien jaar en mandarijnwijn ook rond twee decennia.

Vragen? Neem contact met ons op
Design: De Staat van Creatie - Techniek: ecBase - Illustraties: Holly Ink © Vanilla - Venture 2024 - Sitemap